Dit moet je weten over houten daken

Hout is een van de meest gebruikte materialen voor het bouwen van diverse structuren en kent een rijke geschiedenis. Hoewel houten daken in nieuwbouw wellicht niet zo vaak meer voorkomen, zijn ze een geweldige combinatie van schoonheid en duurzaamheid, wat het een goede investering maakt voor vele huiseigenaren. Echter blijft hout een ietwat onbegrepen materiaal, vooral omdat de weerstand tegen de elementen niet door iedereen ingezien wordt. Daarom hebben we de belangrijkste eigenschappen van houten daken in dit artikel op een rijtje gezet.

De impactweerstand van hout

Hout is een duurzaam materiaal wanneer we het hebben om slagvastheid. Hierbij geldt dat hoe dikker je houten dak is, hoe beter deze bestand is tegen schokken. Dit zorgt ervoor dat een houten dakspaan van nature een erg goede weerstand weet te bieden tegen hagel- en windschade.

Hout is milieuvriendelijk

Aangezien hout een organisch en natuurlijk materiaal is, betekent dat wanneer houten daken hun beste tijd hebben gehad, ze gemakkelijk gerecycled kunnen worden zonder het milieu hierbij te schaden. Tevens leveren verschillende houtfabrikanten veel inspanningen om nieuwe bomen te planten die dienen als vervanging van de bomen die worden gebruikt om houten daken te maken.

Nadelen van hout

Wanneer je kiest voor houten daken, dan moet je bij voorbaat rekening houden met hoge onderhoudseisen. Het is belangrijk om je houten dak te beschermen van rot en algen door middel van diverse houtbehandelingen en coatings. Dit moet echter met enige regelmaat gedaan worden. Bovendien is hout vanzelfsprekend niet goed bestand tegen vuur, wat het geen geschikt materiaal maakt voor woningen in brandgevoelige gebieden.

Mocht je het gevoel hebben dat je dak aan onderhoud toe is, dan kan je een dakinspectie laten uitvoeren om precies te weten te komen wat voor onderhoud er aan het dak moet worden uitgevoerd. Zoek eens op dakdekker Rotterdam om een professionele dakcontrole uit te laten voeren zodat je niet plotseling voor verrassingen komt te staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *